2011. december 29., csütörtök

Apnoé zenekar

Csak néhány zene a koncertről. (Jobb felvételeik találhatóak: http://mediawavearchivum.hu/index.php?modul=filmek&kod=3487  )  A felvételek hangja MP3-ban letölthető: Blues szaga





http://www.archive.org/details/ApnoeEnsemble

Letöltés - Download (DivX)Cinepackh.264
01-   45.1 MB    este jő_HomeCinema   ??B 
02-   102.9 MB    veres az ég Doba felé-_HomeCinema102.9 MB ??B 
03-   113.9 MB    zúg a volga_HomeCinema113.9 MB 
04-   49.5 MB    ázom, ázom, azt gondoltam, hogy esik_HomeCinema49.5 MB ??B 





Az Apnoé zenekar egy vidéki (Győr) banda, zenei ihletettségét a magyar népzenéből eredezteti s egy olyan önálló hangzást hozott létre, mely a világzene műfajban egy új dimenziót nyitott meg. 2009-ben talált egymásra a zenekar és Mesics György „Mesó”, aki tizenöt éve táncházas zenekarok tagja, prímása. A nótákat azóta hamisítatlan népi hegedű, és férfi énekhang is gazdagítja, sajátos karaktert adva a banda egyéni, magyar népi muzsikák feldolgozásából, újragondolásából eredő stílusának, ahol az elektromos hangszerek hangzásban népzenei irányt vesznek, a népi hangszerek pedig rockosabban szólalnak meg.

Horváth Krisztina énekes és citerás, lekszikális tudására valamint gyönyörű énekére alapozva, Balogh Tibor utánozhatatlan trombita stílusával, Valastyán Tamás kitűnő dobtudásával, Takács Gergely (zenekarvezető) ritmusgitáros füllel, éleslátásával, sokszínűségével, ötleteivel, valamint Kovács Áron (szervezés) egyedi basszusgitár játékával, egy olyan önálló hangzást hozott létre, mely a világzene műfajban egy új dimenziót nyitott meg.

A zenekar a nyugat-magyarországi városokban rendszeresen fellép, pl: Győr, Pécs (Ördögkatlan Fesztivál) Mosonmagyaróvár (Apnoe club), Ajka, Győr Mediawawe fesztivál rendszeres fellépője. A zenekarnak volt alkalma neves zenészekkel együtt játszani, (Grencsó István, Ferenczi György, Hajnóczy Csaba).

Nemrégiben elkészült saját gondozásban első maxi cd-je, amelyen 4 dal kapott helyet, lendületes, friss energiákkal teli, rendkívüli lüktetésű anyagot hoztunk létre, ez meghallgatható a weblapon, amelyen természetesen még rengeteg információ áll rendelkezésre a zenekar megismeréséhez.

http://zene.hu/20070307_apnoe

FORDULÓ
Hosszas várakoztatás után, hallójárataink nagy-nagy örömére elkészült, immáron hazavihető, ugyan csak adathordozón az Apnoe zenekar. A héten kerül a jobb lemezboltok polcaira, rendkívüli áron a mára aktuálissá vált bemutatkozó album, melyet ezennel s eképp, nem végtelen eszperente elemezek.. Küllemre nem meglepő, de barátságos, műanyag tokos a lemez.
Csak megnyugtatásul: nem szeretném elrontani a borító első látásának, a megismerkedéshez hasonlítható érzését, ezért nem árulok el különösebb részleteket, de egy dolog azért elég feltűnő volt számomra, amikor először a kezembe került, a még friss, meleg cd.
A tok bal oldalán, egy szembe szökő méretű „Folkbeats” embléma látható. Ez az a tehetségkutató, amelyiken a döntőbe sem kerültek a srácok. Talán piaci alapon, magyarázható okokból voksoltak a bírák, ám a minőség mégiscsak utat tört magának. Talán. Ez persze csak okumlálás, mindenesetre a Grillus-os és egyéb tárgyalások után, végül úgy tűnik a „Folkbeats” csapata is látott fantáziát ennek az anyagnak a megjelentetésében. Ebből már lehet sejteni, hogy kellő beltartalommal rendelkezik.Az viszont még lényegesebb háttér adalék, hogy a Rackajam-es „csipet-csapat” is, Ferenczi Gyurival az élen sokat brusztolt a lemez finomhangolásán, így kivetnivalót csak  mikroszkóppal érdemes keresni ezen a munkán. Ha érdemes egyáltalán ilyennel rombolni a zenei élményt.

http://gyorfm.hu/hirek/apnoe-a-lelegzetelallito-zenekar/32

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése